Det er mange tanker om fremtidens hus. Alle som bygger nytt hus må følge visse forskrifter for å ivareta sikkerheten rundt strøm, vann og avløp. Det er stor fokus på strømsparing, og trådløse funksjoner for dagligdagse ting som støvsuger, komfyr, lys og lignende. Mye har kommet, men med teknologiens fremgang er det mye flott i vente. Utviklingen på dette området er fortsatt enorm.
Nullhus eller nullutslipp hus
Nye fremtidsrettet hus bruker langt mer fokus på energibesparelse. De har solcellepanel hvor energien blir brukt direkte i elektriske apparater. Energien fra disse solcellepanelene kan lagres i batterier samt bli fraktet via strømnettet. I Norge har vi ikke mye erfaring med solfangere, men det blir brukt mer og mer. Solfangere bruker energien fra sola til å varme opp vann. Begge typer solenergi er klimavennlige og reduserer strømkostnadene betraktelig.
Nullutslipphus har nær til null klimautslipp. Ved riving og byggeprosesser skal disse nullhusene være av materialer som er karbonnøytrale. Andre forskrifter må etterfølges.
Passivhus
Disse husene har atskillig lavere energibehov enn tradisjonelle bygg. Vi kaller dem passiv fordi de fokuserer på passive tiltak for bedre isolasjon, utnyttelse av solenergi og gjenvinning av varme. Bygninger av denne typen har egne forskrifter for byggmaterialer, energiforsyning, og forskjellige oppvarmingsbehov. Det er ca. 40 000 hus av denne typen i verden idag (per juni 2019) men fokus på klimavennlige hus blir stadig mer etterspurt. Flesteparten av dem er i Norden og Europa.
Byggekostnadene ved passivhus er betydelig lavere enn ved tradisjonelle kostnader. De har god termisk komfort, og flott luftkvalitet.
Plusshus
Denne gruppen hus er basert på at energibehovet for bygningen skal ende opp i pluss. Med andre ord at bygningen skaper mer energi gjennom levetiden enn hva som brukes til konstruksjon, design, og innrettet gjennom et helt livsløp. Gjenvinning av energikilder er basert på enten solcelle panel/solfanger, vann eller vindkraftproduksjon. Hvert plusshus blir et individuelt kraftverk. Denne type bygning er klimavinneren optimalt sett. Men det har noen ubesvarte spørsmål som følger et land som bla annet Norge, hvor solen ikke er like mye tilgjengelig i de mørkeste og kaldeste årstider.
Kan disse bygninger av denne konstruksjon og struktur løse dagens og fremtidens energiproblem og være vår energiløsning?
Alternative kilder
Alternative kilder for strøm er stadig noe som blir testet ut. Kilder som fossil fuel, pellets kaminer, effektive vedovner og andre løsninger blir stadig testet både innenlands og utenlands. Det er fortsatt noen spørsmål. men samarbeid og befaringer over landegrenser gir oppløftende resultat.
Varmekilder, andre enn strøm tester, løsninger med parafinovner, kaminovner, vedovner, gasspeis, vannbåren varme, sentralvarme med radiator, og ulike former av fossilt brensel (som olje, kull og naturgass). Fordi forbrenning av fossilt brensel er den største kilden til karbondioksidutslipp av oss mennesker, så jobbes det med å finne andre kilder som f.eks bio-brensel for å finne bedre og tryggere løsninger for klima og miljø.